Waarom is een airco efficiënter in verwarmen dan koelen?

Als de meeste mensen denken aan een airco denken de meeste mensen aan verkoeling, maar wist je dat een airco beter is in verwarmen dan koelen!? Om dit concept beter te begrijpen is het belangrijk om te weten hoe een airco werkt.

Een airco werkt met condenseerbare gassen (koudemiddelen/gemodificeerde koolwaterstoffen), koudemiddel heeft de eigenschap warmte te absorberen. Dit wil zeggen, koudemiddel onttrekt energie aan zijn omgeving. Alle gassen zijn eigenlijk vloeistoffen die hun kookpunt hebben bereikt en daardoor in fase overgaan naar gas. Hetzelfde als je een pannetje water op het vuur zet om eieren te koken, het water zal gaan koken en zal gaan verdampen. Dit doet een airco ook, condenseren en verdampen. Warmte opnemen en warmte afgeven, warmte buiten opnemen en binnen afgeven. Of andersom in geval van koelen. 

De buitenunit van een airco systeem bevat een compressor die het gas comprimeert en in beweging houdt, bij compressie van gas vind logischer wijze ook warmte ontwikkeling plaats. Deze warmte kan je gebruiken in verwarmingsmodus van je airco, dit is dus in principe energie die er altijd is als het systeem in bedrijf staat. Ongeacht of deze in koel modus of verwarmen staat.

Dit is dus ook de reden dat de EER  hoger is in verwarmen dan koelen, de warmte die de compressor genereert gebruik je bij verwarmingsmodus. Bij koelen is deze warmte er ook, die moet je dus kwijt. Deze energie gaat dus in principe verloren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.