Onderhoud aan je airco, waarom en wat kun je zelf?

Onderhoud aan een airco of warmtepompsysteem is vaak iets waar weinig aandacht aan geschonken wordt, dit resulteert in overmatig energieverbruik en is een bron voor ziektekiemen en bacteriën. Toch zijn er genoeg dingen die je zelf kunt doen.

Onderhoud aan een airco of warmtepomp systeem is vaak iets waar weinig aandacht aan geschonken word, dit resulteert in overmatig energieverbruik en een bron voor ziektekiemen en bacteriën. Toch zijn er genoeg dingen die je zelf kunt doen. Een binnenunit bevat altijd filters, het is verstandig deze minimaal 1x per 3 maanden te reinigen. Dit kun je eenvoudig zelf doen door het voordeksel van de airco te openen en de filters eruit te schuiven, deze kun je vervolgens onder de kraan met een afwasborstel reinigen. Even afdrogen met een theedoek en de filters kunnen weer geplaats worden. Dit is een klusje van ongeveer 10 minuten, schakel wel even de airco uit voordat je begint. Bij de buitenunit is het vrij simpel, zorg ervoor dat er geen begroeiing zoals gras en onkruid in de buurt komt. Dit tast namelijk de lamellen van de buitenunit aan en vermindert de levensduur.

Onderhoud door een professional:

Net als een Cv-ketel is het belangrijk 1x per jaar de werking van het aircosysteem te laten controleren door een professional, bij de jaarlijkse controle worden het stroomverbruik, temperaturen en drukken vergeleken met de inbedrijfstelling. Zo worden eventuele lekkages en slijtage in kaart gebracht en mogelijke storingen voorkomen. Ook worden de condensor en verdamper professioneel gereinigd om de warmteoverdracht op fabrieksspecificaties te houden.

Door regelmatig onderhoud en reiniging van je aircosysteem verleng je de levensduur en adem je schonere lucht in! Wist je dat de Streamer technologie van Daikin meer dan 99,9% van de bacteriën en ziektekiemen dood die in de lucht zitten! Ook Covid!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.